Бръчки около и под очите

 

Когато художникът рисува портрет той мислено разделя лицето на три части, чието съотношение формира усещането за красота. Но това, което приковава погледа ни винаги се намира в горната половина на лицето ни – това са очите. Бръчките около очите са неизбежен проблем, който може да се прояви независимо на каква възраст сме. Освен напредването на възрастта, съществуват и други фактори, които влияят на появата им. Но разбира се с правилна грижа можем да забавим този процес максимално и да се радваме на гладка и сияйна кожа. В тази статия ще си поговорим за това кои са тези фактори, как се образуват бръчките и разбира се към каква грижа да се насочим за да ги заличим.

Не е задължително появата на бръчки да е свързана единствено с напредването на възрастта. Има много други фактори, които повлияват появата им като състоянието на кожата, начинът ни на живот, както и навиците ни. Кожата около очите ни е много нежна и склонна към сухота, правейки зоната под очите ни перфектна за образуването на бръчки и фини линии. Но образуването им е сигурен знак, че трябва да променим или да допълним грижата си за лице. За щастие обаче вече съществуват редица начини, които биха помогнали с борбата с бръчките и да забавят процеса на стареене.

 

Какво може да причини бръчките в околоочната зона на лицето и защо?

Основната причината за по-бързата поява на бръчки в околоочния ни контур (или още наричана периорбиталната зона) е, че кожата ни в тази част на лицето е по-тънка, а точно под очите ни е най-тънка, докато кожата на брадичката и бузите ни е доста по-плътна. Затова в периорбиталната зона можем да видим първите признаци на стареене.

Друга причина, която допринася за бързото формиране на бръчки, особено при жените, които обичат да показват емоциите си, са мимиките, които правим в ежедневието. Този вид бръчки са динамични бръчки или още наречени пачи крак. За тези бръчки е характерно, че се появяват във външния ъгъл на окото и разполовяват в различни посоки като с времето се задълбочават. Не е задължително всеки да е предразположен към тях, тъй като това зависи от доста фактори като генетично предразположение, околната среда, и колко често правите мимики.

Колкото и да обичаме слънчевите лъчи, трябва да имаме предвид, че прекомерното излагане и пропускането на слънцезащитата могат да причинят фотостареене. То предразполага кожата към появата на бръчки, защото води до намаляване на нивото на колагена в кожата, което я прави по-малко еластична. Това се случва, защото UV (ултравиолетовите) лъчите проникват в най-дълбоките слоеве на кожата и я увреждат, причинявайки изменения на клетъчно ниво. Единственият начин да предотвратите фотостареенето е редовното използване на слънцезащита, както и добрата хидратация.

Не на последно място по важност е загубата на обем и преразпределянето на подкожните мазнини. Те могат да причинят така нареченото хлътване, още познато като торбички. В резултат на това, лицето ни има по-уморен вид. Загубата на колаген е причината за липсата на обем, тъй като колагенът поддържа кожата „запълнена“. Фактори, които биха могли да допринесат за това са нездравословният начин на живот, слънцето, пушенето

 

Кои навици биха могли да предизвикат появата на бръчки?

Както споменахме има фактори, които допринасят за по-бързото образуване на бръчки или за тяхното задълбочаване, правейки ги доста забележими. Ето някои от навиците, които вредят на борбата ни с бръчките:

Пушене

Пушенето е главният причинител на оксидативния стрес. Освен свободните радикали, които увреждат кожата, цигарите могат да доведат до загубата на колаген и появата на тъмни петна (хиперпигментация). Както вече разбрахме загубата на колаген оказва влияние върху вида и еластичността на кожата и води до появата на бръчки.

 

Хранене

Храненето има голямо влияние върху вида на кожата ни. То може както да подобри нейното състояние, така и да навреди. Затова както вече сме споменавали и в статията за лечение на акне ключът към здравата е кожа е балансираното хранене, а не изключването на определени групи храни от менюто ни. Понякога тялото ни има нужда и от не толкова здравословна храна.

 

Липса на сън

Всички сме чували фразата “сън за красота”, но замисляли ли сте се защо е всъщност е толкова важна? Ами това е така, защото уморота се отбелязва на лицето ни и не само това. Има редица изследвания, които го потвърждават. Сънят е времето, когато тялото ни се “възстановява”, в това число и нашата кожа. Затова не пренебрегвайте съня, защото той е толкова важен колкото и козметиката, която използваме. Липсата на сън може да отслаби действието на продуктите значително независимо от тяхното качество.

Околната среда

Околната среда или по-скоро замърсяването освобождава свободни радикали, които заедно с оксидативният стрес ускоряват формирането на бръчки. Още повече смяната на времето и сезоните също оказват влияние. Например, в сухо време водата се изпарява от кожата по-бързо. Това означава, че кремът, който сте нанесли се „изпарява“ от кожата.

 

Кои съставки трябва да присъстват в грижата ни за лице?

Пазарът е пренаситен с различни видове козметични продукти, които твърдят, че помагат в борбата с бръчките. Но как да преценим кои от тях си струват и кои не? Ето няколко съставки, които предотвратяват появата на бръчки и си струва да присъстват в грижата за кожата ни. 

Ретиноиди

Ретиноидите са производни форми на витамин А. Те са смятани за най-ефикасни в борбата с бръчките. Молекулата на ретиноидите прониква дълбоко в кожата и стимулира производството на колаген както и обновяването на клетки. Използват се само вечер и в комбинация с висок слънцезащитен фактор.

Витамин С

Витамин С е антиоксидант, който предпазва кожата от вредните UV лъчи и от свободните радикали във въздуха.Той също стимулира производството на колаген и помага в борбата с хиперпигментацията. Препоръчително е да се използва сутрин отново в комбинация със слънцезащита.

Пептиди

Пептидите представляват амино кисели, които образно казано строят стени от протеини. Подсилват производството на колаген и еластин. Освен това помагат и за възстановяването на кожната бариера, успокояват възпаленията и зачервяванията. Ако се използват заедно с ретиноиди, пептидите са перфектната комбинация в анти ейдж грижата.

Слънцезащита

И разбира се слънцезащитата. Много е важно да не забравяме носенето на слънцезащита, както и редовното и подновяване през деня, когато сме изложени на пряка слънчева светлина. Първо, това е най-лесният и сигурен начин да предовратим фотостареенето. Второ, използването на ексфолиращи съставки прави кожата по-нежна и предразположена към появата на хиперпигментация.

Кои процедури биха забавили образуването на бръчки и биха помогнали за заличаването им?

Подходящата ежедневната грижа за лице от изключително голяма важност, както и качествените продукти. Но в допълнение към това има и някои процедури, които ефективно се борят с бръчките. 

Наноиглена  мезотерапия

Наноиглената мезотерапия е процедура, която се бори с редица проблеми един, от които са бръчките. Включва дълбоко вкарване на различни активни съставки, които да направят кожата Ви сияйна и гладка, все едно носите филтър в реалния живот. Различните мезококтейли съдържат витамини, антиоксиданти, колаген, пептиди, хиалуронова киселина и кофеин. Тъй като кожата в тази зона е изключително нежна използваме така наречените нано-игли. Те НЕ причиняват наранявания, зачервяване и подуване в областта, но на мощния ефект от терапията можете да се насладите веднага.

Venus Legacy 

Стяга кожата в областта на околоочния контур – премахва торбички и тъмни кръгове – електромагнитните полета дренират, уплътняват и лифтират кожата. Повдигане на зона около очи, скули, вежди Намалява бръчките – радиочестотната енергия стимулира прозиводството на колаген. Видимо повдига зоната около очите и веждите и има лифтинг ефект от съчетанието на мултиполярна радиочестота и пулсиращи магнитни полета.