Разпространени проблеми с кожата на лицето

Кожата е най-големият орган в нашето тяло. Тя служи като бариера, която ни предпазва от външни фактори, но в повечето случай, когато мислим за нея е в естетически аспект. Една от нейните главни функции е да служи като „огледало“ за случващото се в организма ни. Например ако имаме някакъв вътрешен проблем, то той задължително ще се отрази на кожата ни.

“Кожата има няколко функции, от който главните са: имунологична, метаболитна, терморегулираща и разбира се, козметична. Първите три функции са с най-голяма важност, тъй като кожата има същата васкулатура и имунна система като останалата част от тялото и промените във вътрешната среда на тялото се отразяват лесно върху кожата.”

Но преди да си поговорим за това кои са най-често разпространените проблеми с кожата на лицето ни, ще трябва да се запознаем с различните типове кожа.

 

Може би се чудите защо е от такова значение да познаваме кожата си толкова добре. Грижата за кожата е цяла наука, която всеки може да овладее, стига да познава кожата си добре. Важно е да подберем правилните козметични продукти за кожата ни, за да можем да се грижим добре за нейния здравословен вид. За да бъдат ефективни продуктите в нашата рутина те трябва да отговарят на моментното състояние на кожата. Когато избирате козметика трябва да имате предвид, че независимо от цената, марката и дори качеството на козметиката, ако продуктите не отговарят на нуждите на кожата Ви, то те няма да имат никакъв ефект. Разбира се и други фактори като начин на живот и начина на храненето оказва влияние върху състоянието на кожата. Затова е важно да водим здравословен начин на живот и да спортуваме.

 

Типове кожа

Съществуват четири основни типа кожа – нормална, суха, смесена и мазна.

 

Нормална

Нормалната кожа е мечтата на всяка жена! Тя е добре балансирана и изглежда здрава и блестяща. Тя не произвежда нито по-малко, нито по-голямо количество себум. При нормалната кожа омазняването е границите на нормалното и затова несъвършенствата са рядкост. Хората с нормална кожа имат възможността да експериментират с козметиката, защото нормалната кожа не изисква специални продукти за поддържането на здравословния ѝ вид.

 

Суха кожа

За сухата кожа е характерно, че тя произвежда по-малко количество себум от необходимото. Това е и причината поради, която броят на липидите е по-малък. Функцията на липидите е да предпазват кожата от вредни външни фактори, както и да задържат влагата в кожата. Когато те не са достатъчно кожата изглежда изтощена, безжизнена и неравна. Хората със суха кожа често чувстват кожата си опъната или стегната. А сухата кожа на лицето освен, че създава дискомфорт може да ни състари.

 

Смесена

Смесената кожа както можете да предположите от името ѝ е комбинация от няколко типа кожа. На-често хората с този тип кожа имат омазняване в зоната на челото, носа или брадичката (Т-зона), а сухота в зоната на бузите. Честа грешка, която хората с този тип кожа допускат е да използват козметика, която е подходяща само за единия тип кожа.

 

Мазна

Представете си мазната кожа като обратното на дефиницията за суха кожа. Това е кожа, която се характеризира с производството на по-голямо количество себум. Обикновено, заради по-голямото количество себум, което произвежда тя е лъскава и порите са видими. Освен, че себумът може да запуши порите, той създава благоприятна среда за развитие на бактерии. 

Много често хората бъркат различните състояния на кожата с типовете кожа. Разликата е, че състоянията могат да се проявят при всеки тип кожа и те са временни. Затова когато избираме козметика трябва да се съобразим не само с типа на нашата кожа, но и с нейното състояние. Ето някои от най-разпространените проблемни състояния и проблеми, с които може да се сблъскате. 

Дехидратация

Започваме с дехидратацията, защото това е един от най-разпространените проблеми, с които всеки тип кожа би могъл да се сблъска. Както името подсказва това е състояние, при което на кожата ѝ липсва вода. То се характеризира с това, че на най-горният защитен слой на кожата му липсва хидратация. На пръв поглед дехидратираната кожа изглежда суха, но това съвсем не означава, че типът на кожата Ви е суха. Освен чувството сухота, дехидратираната кожа може да загуби блясъка си, да изглежда неравна, а финните линии да станат по-забележими, както и да се появи чувство за сърбеж. Решението на този проблем е вътрешно! Той не може да бъде решен с козметични продукти. За да се справите с дехидратацията трябва да увеличите дневния прием на вода. Пийте минимум по 2л вода  на ден! В допълнение на това яжте плодове и зеленчуци, които имат високо съдържание на вода като диня, ягоди, краставици, зеле, и т.н. 

Причините за дехидратираната кожа са много и разнообразни. Например смяната на сезоните, недоспиване, липсата на вода, висок прием на кофеин. 

Повишена чувствителност и нетолерантност

Чувствителната кожа е отново често срещано състояние при всички типове кожа. Това е кожа, която е предразположена към раздразнения и възпаления. Разбира се и тук причините могат да бъдат различни при всеки човек. Хората с чувствителна кожа обикновено проявяват реакция към определени химикали, бои или аромати, не само. Възможно е кожата да реагира и на някои видове материи. Чувствителността се появява като реакция на кожата. Това е нейният начин да сигнализира появата на проблем. Тя се характеризира със зачервяване. 

Сухата кожа не е сериозно състояние, за което трябва да се притеснявате. Някои хора са по-чувствителни към продуктите, които нанасяме върху кожата ни. Но избягването на някои химикали, парфюми и раздразнители би било полезно.

Акне

Акнето е хронично състояние, който се среща често при тийнейджърите, но въпреки това може да се прояви във всяка една възраст. То се характеризира с появата на пъпки и петънца. Пъпчиците могат да бъдат с бял връх, черни точки, или подкожни. Най-често причината за появата на това състояние са запушените пори. Запушването на порите може да е причинено от прекомерното количество себум, мъртвите клетки или излагане на замърсяване. 

Всички пори са свързани подкожно с мастни жлези, които са свързани с фоликули. Жлезите образуват себум, който носи мъртвите клетки до повърхността на кожата. Косъмчетата растат от фоликула, а когато фоликулите са запушени и себумът се е натрупал отдолу. По този се образуват пъпките. Разбира се освен от натрупването на себум има и други фактори, които биха довели до появата на акне. Например хормоналните промени в тялото. Най-големият виновник за това е хормонът андроген. Други фактори, които влияят на акнето са емоционалния стрес, лошото почистване от грим, менструацията и някои лекарства.

Акнето може да се появи на лицето, раменет, гърба, врата, а дори и в горната част на ръцете. 

Пигментни петна

Хиперпигментацията е термин, с който се нарича потъмняване на части от кожата (петна). Тя е виновникът за неравномерния тен. Петната се появяват в следствие на натрупано голямо количество меланин в кожата. Хиперпигментацията се дели на три основни вида: старчески петна, мелазма и пост възпалителни петна (от акне). 

Причините за хиперпигментация могат да бъдат: 

  • Белези, причинени от акне
  • Прекомерното излагане на слънце 
  • Хормонални промени (при бременност)
  • Възпаления

Старческите петна или още наречени слънчеви петна, се появяват от излагане на слънце. При тях причината е повишеното производство на меланин заради прекомерното излагане на слънце. Те са характерни за хората над 40 годишна възраст. Мелазмата е по-често срещана при жените, защото се причинява от промени в хормоналните нива като при бременност или прием на орални контрацептиви. Постинфламаторната хиперпигментация се получава в следствие на акне. 

Въпреки че и трите вида хиперпигментации се обединяват под едно име те изискват различен подход на третиране. А единственият начин да предотвратите появата им е използването на слънцезащитен фактор. Съществуват и някои козметични процедури, които могат да помогнат в борбата с хиперпигментацията. Например химичен пилинг, лазер и микродермабразио.

Бенки и лунички

Бенките са кожни образувания, които имат кафяв цвят и могат да се появят навсякъде самостоятелно или в група. Обикновено се появяват в детска възраст, но могат да се появят и с течение на годините. Бенките са струпване на меланоцити (клетките, които произвеждат меланин). Луничките пък от своя страна се появяват след продължително излагане на слънце. Техният размер е доста по-малък в сравнение с бенките. 

Бръчки

Бръчките са признак на стареенето, което е напълно естествен процес в човешкото развитие. С годините кожата започва да губи своята еластичност. Това се дължи на понижаване на нивата на колагена. Тъй като това е съвсем естествен процес, ние няма как да го предотвратим, но с правилната грижа можем да го забавим. Освен от стареене, бръчките могат да бъдат причинени още от дехидратация, от неподходяща поза насън или пък от мимиките, с които изразяваме емоциите си.