Причини и решения за тъмните кръгове под очите

 

 

Наличието на тъмни кръгове под очите ни придава уморен и болнав вид, дори и често ни застарява. Доста често хората смятат, че появата на тъмни кръгове около очите е свързана с умора и недоспиване. Въпреки, че това може да са част от причините списъкът съвсем не приключва тук.  Съществуват редица други фактори, които оказват влияние за формирането на тъмните кръгове. Но нека бъдем честни – никой не обича да се събужда с тъмни кръгове под очите и да изглежда така сякаш не е спал от няколко дни. Ако промяната на някои навици обаче не окаже никакво влияние върху тях, то тогава е време да потърсим друго решение за справяне с тях. Някои статии в интернет пространството твърдят, че можете да отстраните този проблем само с едно единствено средство, но това съвсем не е така. Не един път сме споменавали, че ключът в третирането на всеки проблем е да разберем коя е причината. Затова преди обаче да обсъдим възможните решения, в тази статия ще си поговорим за това какво са тъмните кръгове, как се формират, кои са причините и разбира се какви са начините да се отървем от тях.

 

Какво представляват тъмните кръгове и как се появяват?

Зоната под и около очите (т.н. периорбитална зона) е най-деликатната зона от лицето ни. Затова там се забелязват първите признаци на стареене, а тъмните кръгове са едни от тях. Те представляват затъмняване на тена в зоната под очите, а освен това е възможно и да придадат илюзията за леко подпухване в тази зона. Това затъмняване може се дължи на хиперпигментация или изтъняване на епидермиса около очите. Заради изтъняването на кожата в периорбиталната зона кръвоносните съдове „прозират“ и стават по-видими. Те могат да изглеждат сини, лилави, или кафяви в зависимост от цвета на кожата. Това състояние не е опасно, но повечето хора искат да заличат тъмните кръгове, за да може лицето ни да изгледа естетически по-красиво.

 

Кои са най-честите причини за появата на това състояние?

Както при всеки друг проблем преди да започнем да го таргетираме е важно да определим каква е причината за появата му, за да подходим правилно към лечението му. Пигментацията, която се образува в зоната около очите може да се дължи на дермални меланоцитози, които се характеризират с наличието на меланоцити в дермата. Причините за образуването на тъмни кръгове могат да бъдат генетични, но някои фактори също оказват влияние върху състоянието на кожата в тази зона. Ето кои са факторите, които биха могли да повлияят:

 

Генетична предразположеност

Колкото и да не ни се иска, тъмните кръгове могат да се предават по наследство. Проучване от 2016г. показва, че гените играят голяма роля в образуването им. Няколко члена от семействата, които са участвали в проучването твърдят, че появата на тъмните кръгове започнала още в детска възраст, а с напредването на възрастта те станали все по-забележими.

 

Напредването на възрастта 

Една от най-разпространените причини за това състояние фактът, че остаряваме. Кръговете под очите стават по-видими заради загубата на обем в тази зона. Създава се илюзията за сянка под очите заради намалелия обем. Още повече, с годините деликатната кожа започва да губи колаген и еластин, което я прави още по-тънка, а капилярите по-видими. Затова и загубата на обем се личи повече.

 

Недоспиване

Сънят е важен не само за естествената красота, но и влияе на здравето ни. Затова е важно да се уверим, че той е с продължителност между 6 и 8 часа. А в случай, че си задавате въпроса как точно той влияе на външния ни вид ето и отговора. Качественият сън придава свеж вид и здравословен вид кожата, а освен това е един факторите, който повлиява на тъмните кръгове. По време на съня тялото ни се възстановява, а кръвотечението „храни“ кожата и ѝ придава онзи glow ефект, за който всички мечтаем.

 

Дехидратация

Загубата на обем в периорбиталната зона не се случва само заради напредването на възрастта. Друг фактор, който допринася за това е дехидратацията. Все пак човешкото тяло се състои основно от вода. Замислете се за това преди да се хвърлите на различни козметични продукти и да очаквате чудеса обърнете внимание на дневния прием на вода. Не забравяйте да пиете достатъчно вода!

 

Сезонни алергии

Колкото и странно да звучи, някои сезонни алергии могат да доведат до образуването на тъмни кръгове. Вероятно сте объркани как така двете нещата са свързани, нека Ви обясним. Обяснението всъщност е много просто – когато тялото ни получи алергична реакция то отговаря на нея като пуска хистамини. Тези хистамини обаче карат кръвоносните съдове да се разширят и да станат по-забележими под кожата, а както споменахме кожата под очите ни е най-тънка.

 

Дефицит на витамини

Друга причина, която може да повлияе на тъмните кръгове е липсата на витамини и желязо. Желязото има ключова роля в образуването на хемоглобина, липсата му води до недостатъчно снабдяване  с кръв наситена с кислород. Освен желязото витамин В12, който е свързан с производството на червените кръвни телца, има пряка връзка с образуването на тъмни кръгове. Когато нивата му са ниски е много възможно да имаме дефицит на желязо и така да помагаме на пигментацията да стане по-забележима.

 

Какво можем да направим за да намалим появата им?

В редица сайтове и блогове ще откриете информация за това как да се справим с тъмните кръгове вкъщи и с подръчни материали. Само, че когато става въпрос за лицето ни не е препоръчително да си правим експерименти, защото в най-добрият случай те няма да повлияят на кожата ни, но е възможно да причинят друг проблем, който да ни донесе повече главоболия. Козметичният пазар от друга страна прелива от продукти, които твърдят, че се борят с пигментацията под очите, но не всеки от тях би дал резултат. Повечето кремове за очи всъщност предлагат само хидратация, но за да се отървем от тъмните кръгове трябва да търсим съставки, които се борят с пигментацията. Това са добре познатите витамин С, ретиноидите и хиалуроновата киселина. В някои от другите ни статии сме разглеждали всяка една съставка подробно, така че ако Ви е интересно оставяме линк към една от тях.

Какви решения съществуват за премахване на тъмните кръгове под очите?

 

Терапия с Venus Legacy

Процедурите с Venus Legacy имат видим резултат в заличаването на тъмните кръгове, торбичките и бръчките. Това е така, защото технологията на Venus Legacy използва топлина под повърхността на кожата, която стимулира естественото производство на колаген и еластин в кожата, правейки я да изглежда здрава, сияйна и видимо подмладена. Апаратът помага за стягане на околоочния контур и премахва торбичките и пигментацията в тази зона. 

 

Микроиглена мезотерапия

Микроиглената мезотерапия е друга процедура, която стимулира кожата да произвежда еластин и колаген по естествен начин. Чрез тази терапия се инжектират различни коктейли в кожата, които са богати на витамини, антиоксиданти, колаген, пептиди и др. Тя е един от най-ефикасните методи за борба с различните проблеми, с които кожата ни се сблъсква в днешно време.