Как да заличим бръчките по лицето

Бръчките са един от признаците на стареене и често тяхната поява предизвиква паника у жените, както и сериозно да повлияят на самочувствието ни.  Истината обаче е те са част от съвсем естествен процес и рано или късно се сблъскваме с този проблем колкото и добре да поддържаме нашата кожа. Въпреки че възрастта има ключова роля във формирането на бръчките, грижата, която полагаме за кожата ни също е от значение и може да ускори или забави процеса на стареене. Затова ще си поговорим по подробно за това как се формират бръчките, какви видове бръчки има, кои фактори повлияват бръчките, и разбира се какви можем да предотвратим появата им. 

Какво са бръчките и каква е основната причина за появата им?

Появата на бръчки е свързана с различни фактори като генетична предразположеност, влиянието на околната среда, начинът ни на живот и много други. При някои хора обаче формирането им започва в по-ранна възраст  отколкото при други. За да разберем на какво се дължи това трябва първо да си отговорим на въпроса какво са бръчките как се образуват. 

Бръчките, наричани още ритиди, са гънки в структурата на кожата ни. С напредването на възрастта слоевете на кожата ни отслабват и тя започва да произвежда по-малко количество колаген и еластин. В резултат на това, кожата ни изглежда по-тънка, по-суха и способността и да се предпазва и възстановява от увреждания намалява. Освен това, мимиките, които правим в ежедневието си като усмивка или мръщене водят до формирането на бръчки в по-ранна възраст, които се задълбочават с годините. Те обикновено се появяват на места, които са изложени на слънце като лицето, ръцете и врата. 

Кои фактори оказват влияние върху появата им?

Както споменахме, съществуват много причини, които могат да предизвикат образуването на бръчки. Ето и най-разпространените от тях:

Стареене – то би могло да се приеме като основният фактор за появата на бръчките. Кожата има три слоя – епидермис (най-външният слой на кожата), дерма (средният слой) и подкожни мазнини, които свързват дермата с мускулите и костите. Дермата изпълнява много функции. Тя се състои от колагенови и еластинови влакна, които правят кожата да изглежда еластична и укрепват структурата ѝ. С течение на годините обаче производството на колаген и еластин намалява постепенно и делението на клетките се забавя, карайки дермата да изтънява. Заради това кожата ни губи способността си да задържа влага и активира образуването на бръчки в най-външния слой – епидермиса.

Увреждане от UV лъчи – Колкото и да са полезно слънчевите лъчи, прекомерното излагане на слънце може да предизвика фотостареене. Фотостареенето е познато още като преждевременно стареене. То е предизвикано от UV лъчите, които разграждат колагеновите клетки. Лъчите увреждат колагеновите клетки в кожата, което увеличава производството на еластин. От своя страна прекомерното количество еластин предизвиква производството на ензими (металопротеинази). Тези ензими стимулират реформирането на колагена, но истината е, че те нанасят повече вреда на кожата, отколкото да ѝ помагат. Това е така, защото предизвикват процес наречен еластоза.

Стрес – стресът е неизбежен и е сред основните причини за появата на бръчки. Той може да се дължи на много причини, например недоспиване и умора, различни проблеми, или дори околната среда. Стресът предизвиква формирането на голямо количество на кортизол  (още познат като стрес хормон), който  разгражда колагена и еластина в кожата.

Освен тези има още много други причини за появата на бръчки. Ето още кои фактори могат да ги стимулират:

  • Дехидратация
  • Липса на сън 
  • Околната среда
  • Нездравословен начин на живот
  • Пушене

Как да различаваме различните видове бръчки?

Бръчките се разделят на два основни вида – динамични и статични. И въпреки, че на пръв поглед те изглеждат напълно еднакви те се формират и третират по различен начин. Важно е да знаем с какъв вид бръчки се борим, за да изберем правилните процедури и козметика, с които да ги третираме. 

  • Статичните бръчки са резултат от естествения процес на стареене, генетична предразположеност и загубата на колаген и еластин. Те са неизбежни и рано или късно всеки се сблъсква с тях. За разлика от динамичните бръчки те остават на лицето ни дори когато лицето ни е отпуснато и се задълбочават с годините. Доста често те са резултат от динамичните бръчки. Пример за това могат да бъдат бръчките около очите и носа. Освен това фактори като околната среда и начинът ни на живот също оказват влияние за формирането и задълбочаването на статичните бръчки. 
  • Динамичните бръчки са отражение на емоциите ни. Те се получават от повтарящото се съкращаването на мускулите, когато изразяваме дадена емоция. Когато кожата е млада и произвежда достатъчно количество колаген, динамичните бръчки се появяват и изчезват за секунди, но с течение на времето когато производството на колаген намалява те стават все по-забележими. Лицето ни има 42 мускула, от които 20 са наречени мимически мускули и контролират очите и устата ни, за да направим дадено изражение. Пример за динамични бръчки са пачи крак, бръчките на челото ни, пушачески бръчки. За да разберем обаче как мимиките помагат за образуването на бръчките трябва да разгледаме анатомията на лицето.

Мимическият мускул, който предизвиква бръчките на челото ни се нарича фронталис (frontalis). Той контролира повдигането на веждите. Въпреки, че изглежда като самостоятелен мускул, той всъщност е свързан с orbicularis oculi, който се намира в областта около очите и контролира отварянето и затварянето на клепачите. Той е отговорен за бръчките около очите ни (пачи крак). Към него е свързан и мускулът, който формира гневната бръчка между веждите ни сorrugator supercilii. Заедно с мускулите около носа (nasalis) те образуват бръчките около носа познати като bunny lines. Risorius е разположен от всяка страна на устата ни и е причината за бръчките в тази зона.

Популярни митове за бръчките

Независимо, че образуването на бръчки е съвсем естествен процес, знаем че малко или много това ни притеснява и влияе на самочувствието. В желанието и старанието ни да се отървем от тях понякога се натъкваме на много представи как да се справим с бръчките. Затова решихме да включим три от най-популярните митове свързани с това.

#1 Слънцезащитата се използва само, когато навън е слънчево

Няма да ни омръзне да Ви напомняме за важността на слънцезащитата. Важно да не я пропускаме и да я подновяваме на всеки 2ч, дори и в облачните дни. Вредните лъчи могат да проникнат през облаците и пак да навредят на кожата ни. Облаците успяват да блокират едва 20% от UV лъчите, а останалите 80% стигат до кожата ни. Редовното използване на хидратиращи продукти ще допринесе за забавянето на процеса, но в никакъв случай няма да го елиминира.

#2 Само хидратацията е достатъчна превенция на бръчките

Колкото и да ни се иска да беше толкова лесно да се отървем от бръчките, това съвсем не е така. Факт, хидратацията играе ключова роля в борбата с бръчките, но тя не е достатъчна, за да ги заличим или предотвратим.

#3 Скъпата козметика е единственото и най-доброто решение 

Всяка дама обича да се глези със скъпа козметика, но скъпо невинаги значи качествено. Козметичният пазар е пренаситен с най-различни скъпи продукти, които твърдят, че изглаждат бръчките. Единственият начин да се уверим, че това е така да разгледаме състава и да видим дали присъстват подходящи съставки и къде по ред се намират те. Въпреки това, все още  няма магически крем, който трайно да заличи бръчките. Но комбинацията от правилна козметика, здравословен начин на живот и процедури при професионалист биха могли да забавят процеса на стареене и видимо да намалят броя бръчките по лицето ни. 

Ефективни методи за борба с бръчките

И тъй като все още не сме намерили извора на младостта съществуват няколко метода, с които бихме могли да изгладим бръчките. Както вече разбрахме има много странични фактори, свързани с начина ни на живот, които допринасят за по-бързото формиране на бръчки. Най-лесният от тях е да елиминираме вредните навици като пушене, да подобрим начина ни хранене и да увеличим движението. Това няма да предотврати появата им, но поне ще я забави. 

Освен елиминирането на вредни навици можем да се борим с бръчките и с козметика. Вече много от брандовете в козметичния бранш предлагат огромно разнообразие от анти ейдж козметика. За да е ефективна козметиката, която използваме обаче в нея трябва да има съставки, които таргетират бръчките. Такива са антиоксидантите като витамин С, витамин А; хиалуроновата киселина и пептидите. 

А за да засилим ефекта от козметичните продукти бихме могли да включим и някои процедури при специалист. Ето от кои процедури можете да се възползвате:

Микроиглена мезотерапия

При тази терапия се вкарват различни коктейли в кожата чрез микро убождания. Тези коктейли стимулират производството на колаген и кожата изглежда по-сияйна, еластична, плътна и свежа, а бръчките и фините линии – изгладени.

Премахване на бръчки с Venus Legacy

Радиочестотният лифтинг е сред най-разпространените и ефикасни методи за борба с бръчките. Venus Legacy стяга и ревитализира кожата на лицето и шията, като видимо заличава бръчките и кара кожата да сияе.

Супер лукс – Anti Age

Остеопатичните масажите са чудесен начин да изгладим  бръчките. При тази процедура подсилваме резултата от масажа с ампула, след което запечатваме с алгенатна маска. Моментално уморената и отпусната кожа придобива свеж и сияен вид. Именно това е тайната на много модели и звезди непосредствено преди снимки и важни събития.