Заличаване на мимически бръчки

Всички знаем какво са бръчките. Те са напълно естествен признак на стареене и независимо дали искаме или не, рано или късно се сблъскваме с тях. И въпреки, че стареенето е неизбежен процес, при който обмена на вещества се забавя и кожата изглежда отслабена, не е нужно да се примиряваме с последиците.

Знаехте ли, че има различни видове бръчки и всеки един тип се третира по различен начин? Те се разделят на динамични и статични. Колкото и да си приличат на пръв поглед, всъщност причините за появата им са различни. Но едно е сигурно – с времето те се врязват все по-дълбоко като ни придават уморен, ядосан или тъжен вид. Емоциите са най-натуралното с, което човек може да покаже как се чувства в даден момент, но и остават отпечатък на лицето ни. И въпреки, че всяка една емоция “остава” на лицето ни, това означава ли, че трябва да спрем да ги изразяваме? Разбира се, че не! Затова днес ще си поговорим за най-разпространеният вид бръчки, а именно мимическите и как да се справим с тях.

Какво са мимически бръчки и как се получават? 

Мимическите бръчки спадат към вида на динамичните бръчки. Те са резултат или по-скоро отражение на нашите емоции и чувства. За да разберем обаче как се образуват трябва да разгледаме анатомията на лицето. Лицето ни има 42 мускула, от които обаче само 20 са тези, които контролират мимиките. Тези мускули са познати като “мимически мускули”. Работата на мимическите мускули е да отварят и затварят очите и устата, както и да придърпва кожата, за да направят дадено изражение. В единия край мускулите са прикрепени за някоя кост от лицето ни, а другият е захванат за кожата ни. Но всъщност, това което предизвиква бръчките са повтарящите съкращения на мускулите. 

Мимическите бръчки се появяват и изчезват мигновено, но след като емоцията отмине те не изчезват напълно и стават все по-забележими с времето. Когато сме млади след съкращенията на мускулите кожата се връща в предишното си състояние изключително лесно. Това се дължи на количеството колаген в кожата ни, но за съжаление с годините то започва да намалява, следователно кожата ни губи способността си да се връща в предишното си положение. Тогава мимическите бръчки  Най-често първите мимически бръчки, които се забелязват първи се намират в околоочната зона и челото.  

Фактори, които водят до задълбочаване на бръчките

Пушене

Пушенето е най-големият враг на кожата, който освен, че забързва процесът на стареене, води и до задълбочаване на фините линии и бръчките. Това е така, защото пушенето увеличава производството на ензима, който разрушава колагена. Характерно е, че бръчките, които се получават от пушене се намират около устата и около очите (пачи крак).

Хранене

Неправилното хранене и заседнал начин на живот могат също да доведат до преждевременно стареене. Преработените храни, които са богати на мазнини имат негативен ефект върху текстурата на кожата и често предизвикват появата на пъпки. Заседналият начин на живот пък води до липсата на кислород.

Стрес

Стресът е друг фактор, който влияе върху процесът на стареене. Той увеличава производството на стрес хормона (кортисол), който разрушава колагена и еластина в кожата и така да се образуват бръчки.

Как да се справим с мимическите бръчки?

Има няколко ефективни начина, които биха били полезни в борбата с бръчките – правилния подбор на козметика, анти-ейдж процедури и лицеви масажи. Подходящата грижа за кожата е първата стъпка, която можете да предприемете. Не забравяйте, че е важно да се грижим за кожата си ежедневно, а не само когато имаме проблем, за да изглежда тя прекрасно. А продуктите, които използваме трябва да са съобразени с моментните нужди на кожата. Освен това, не трябва да пропускаме почистването на кожата, за да може съставките на продуктите, които използваме да проникнат по-добре в кожата.

 

Кога е подходящо да започнем използването на анти ейдж грижа?

Признаците на стареене започват да се появяват след 30-годишна възраст, защото кожата започва да губи своята еластичност. Препоръчително е да започнете използването на козметика насочена към борбата с признаците на стареенето още когато сме на 20г. 

Пазарът е пренаситен с анти ейдж козметика. Но как да разберем кои продукти наистина биха дали резултат? Ето някои от съставките, които трябва да присъстват в козметиката ни, за да бъде ефективна: 

Витамин С

Витамин С е антиоксидант, който защитава кожата от вредите, които UV лъчите могат да причинят и се бори с бръчките. За да видите действието му са нужни поне 12 седмици. Може да се намери под формата на серуми и в кремове. Освен външно можете приемате витамин С и вътрешно като включите плодове и зеленчуци, които го съдържат. Такива са броколите, червените чушки, спанак, домати,  цитруси, ягоди, карфиол.

Ретиноиди

Ретиноидите са може би най-ефикасната съставка в козметика, която заличава бръчките. Те работят като забързват процеса на обновяване на клетки като възпрепятстват разграждането на колагена. 

Пептиди

Пептидите са амино киселини. Тяхното действие е да засилят производството на колаген в кожата. Резултатът от продължителното им използване спокойно може да се сравни с поставянето на ботокс. 

Слънцезащита

Използването на слънцезащита е от голямо значение в борбата с бръчките. Прекаленото излагане на слънце и UV лъчи без слънцезащита уврежда кожата и предизвиква преждевременно фотостареене стареене. 

Кои процедури биха помогнали за заличаването им? 

Микроиглена мезотерапия

Това е интензивна процедура, при която с микроинжекции се вкарват различни коктейли в кожата, съдържащи витамини, антиоксиданти, пептиди и оше. Микроиглената мезотерапия е един от възможно най-ефикасните методи за изглаждане на бръчки и финни линии, а освен това може да помогне и за други проблеми. За да се постигне желания ефект са необходими 6 процедури. 

Venus Legacy 

Друг доста ефикасен метод за заличаване на бръчки и тонизиране на кожата е Venus Legacy. При него се използва мултиполярна радиочестота и магнитни полета, които образуват затопляща мрежа, която от своя страна предизвиква термореакция в дермата и стимулира производството на колаген. Колагенът стяга кожата и дори веднага след процедурата лицето изглежда гладко и сияйно.

SuperLuxe Лифтинг терапия

Остеопатичния масаж е идеалната процедура, с която не само да се справите с бръчките, но и да се отдадете на релакс. Освен на масажа ще се насладите и на ампула и алгенатна маска, които ще запечатат резултата и ще подхранят кожата Ви. Ефектът е моментален и невероятен, а процедурата е изключително подходяща преди важно събитие.