Суха и дехидратирана кожа

Сухата и дехидратираната кожа имат  доста общо, макар и да не са едно и също състояние. Те често са взаимосвързани, но въпреки това се третират по различен начин.

Много често купуваме козметика, която е “на мода” (viral) в момента, но не винаги тя отговаря на нашите нужди. Затова напомняме, че е важно да определим състоянието на кожата и проблемите, които таргетираме, за да можем адекватно да подберем козметиката, която ползваме, а не просто да си даваме парите за продукти, които да трупаме в шкафа. 

В тази статия ще разгледаме разликите между двата типа състояния и какво бихме могли да направим, ако се сблъскаме с такъв проблем. А ако искате да научите повече информация за останалите типове кожа може да прочетете повече тук. 

Какво означава суха кожа и как можем да разпознаем?

Сухата кожа е тип кожа, при която производството на себум е в по-малки количества от необходимото. Или казано с други думи сухата кожа има липса на масла. СЕбумът представлява мастен секрет, който служи като “храна” за кожата. Когато количеството му е недостатъчно горният слой на кожата (епидермиса) изсъхва, а кожата ни изглежда безжизнена и опъната с подчертани бръчки и фини линии. 

За нея е характерно, че има недостиг на масла и липиди в епидермиса. Можете да познаете сухата кожа на лицето по загубата на блясък, сухия и груб вид, дори лющене в някои случаи. При нея признаците на стареене са по-видими: 

Сухата кожа обикновено е суха на всяка част от тялото и е по рождение, но не задължително. Други фактори, които биха могли да доведат до суха кожа са:

 • Използването на твърде агресивна козметика
 • Използването на прекалено гореща вода под душа
 • Смяната на сезоните
 • Хормонален дисбаланс

Какво означава дехидратирана кожа и как можем да я разграничим от сухата кожа? 

Дехидратацията е състояние, при което кожата изпитва липса на вода. Всеки тип кожа може да има проблем с дехидратацията. При някои типове дехидратацията може да се забелязва по-трудно външно от други. Но все пак това състояние може да се разпознае по типичните симптоми, които се проявяват. Основният сред тях е липсата на вода в кожата и се усеща като опъване и причинява дискомфорт. Не е необходимо да чувствате опъване по цялото лице, а  е възможно да е само на части от лицето. Много често това усещане се проявява след измиване. Освен дискомфорта, за дехидратираната кожа е характерно загубата на блясък, а в някои случаи могат да се появят и сквами.

Разликата между сухата и дехидратирана кожа е в различните нужди, макар и двете състояния да си приличат толкова много. Както вече обяснихме сухата кожа изпитва загуба на натурални натурални масла, докато дехидратирана кожа изпитва липса на вода.

Кои са възможните причини за дехидратация?

Причините за дехидратация са много, но основните фактори, които биха могли да доведат до това състояние са:

 • Околнатата среда
 • Емоционалния стрес
 • Преумора
 • Използването на неподходяща или агресивна козметика (например ексфолиращи киселини)
 • Пушене 
 • Алкохол
 • Приема на някои силни лекарства
 • Прекомерното излагане на слънце
 • Липсата на сън
 • Смяната на сезоните

Освен гореизброените причини, начинът на хранене, липсата на физическа активност, както и напредването на възрастта оказват влияние върху хидратацията. С  напредването на възрастта, особено след 30-те години, функцията на кожата да задържа вода. Интересен факт за дехидратираната кожа, е че тя понякога тя изглежда мазна. Този факт се дължи на това, че заради липсата на вода тя произвежда по-голямо количество себум. Още повече това може да я раздразни повече и да я направи по-уязвима на възпаления. Дехидратацията може да направи фините линии доста забележими, което обикновено доста смущава жените.

Как да се справим с дехидратацията?

Най-лесното и ефективно решение разбира се е да увеличим приема на вода! Колкото и банално да звучи този съвет, в действителност наистина действа. Това е така, защото водата е полезна за целият ни организъм, но стига последна до кожата и в малко количество. Следователно, увеличеният прием на вода прави възможно тя да стига до кожата в нормални количества. 

Друг съвет да се борим с дехидратацията е да наблегнем на хидратацията и по-специално на хюмектаните в козметиката. Най-популярните съставки, които можем да търсим в продуктите, които ползваме са глицерин, колаген, хиалуронова киселина, липиди и алое вера. Когато използате лое вера е препоръчително преди това да направите пач тест, за да установите дали кожата Ви няма да реагира неблагоприятно. Хиалуроновата киселина е възможно най-хидратиращата съставка от всички изброени. Но в случай, че дехидратацията е силно изразена хиалуроновата киселина няма да бъде особено полезна, тъй като нейната молекула е твърде голяма, за да проникне в дълбочина и да хидратира кожата. Затова в такива случаи е препоръчително да се консултирате с дерматолог или козметик, за да препоръча подходяща процедура за вашата кожа.

Такива процедури са кислородната терапия и Oxy Facial 5 в 1. Както самото име подсказва кислородната терапия представлява вливане на кислород в кожата. Тя помага за възстановяването на оптималното ниво на хидратация и стимулира обнобяването на клетки. Ефектът от процедурата е по-сияйна, плътна и еластична кожа. Тя е напълно безвредна и няма странични ефекти, а продължителността ѝ е около 30 минути. Другата подкодяща процедура, която би повлияла добре на суха или дехидратирана кожа е Oxy Facial 5 в 1. Процедурата се състои от няколко стъпки – апаратно  почистване, нежен пилинг, и кослородна терапия.

За разлика от дехидратираната кожа, грижата за сухата кожа трябва да е постоянна, тъй като това не е временно състояние и кожата е в постоянна борба за хидратация. Но както при този вид състояние хидратиращите съставки изброени по-горе трябва да присъстват в козметиката, която ползвате. За да се справите със сухата кожа ключът е в използването на правилната козметика, която да помага за задържането на влагата в кожата. 

Може ли сухата кожа да причини акне?

Разбира се! Това е така, защото запушването на пори причинява акне. В случая сухата кожа може да причини натрупване на мъртва коже, което от своя страна да запуши порите. Още повече, сухата кожа увеличава шанса порите да се отворят по-лесно и да прпуснат бактерии по-дълбоко в кожата. И все пак сухата кожа сама по себе не е главен причинител на акне, но може отключи този проблем.