Лечение на акне

Красивата и здрава кожа изисква целогодишно и ежедневно Акнето е един от най-разпространените дерматологични проблеми, които могат да се отключат без значение на каква възраст сме. Несъвършенствата и пъпките са характерни за пубертета, но никога не е изключено да се появят и години след това. Проучванията показват, че процента на хората страдащи от акне след пубертета е по-висок (92%) отколкото по време на пубертета.

Акнето е един от проблемите, които изискват най-много внимание и деликатен подход. Имайте предвид, че лечението на акне е процес, който изисква време, постоянство и най-вече търпение. Важно е да подходим сериозно и да овладеем проблема още в самото начало, за да предотвратим появата на белези. Научете как правилно да се грижите за акнето и какви терапии биха могли да ускорят процеса на лечение.

 

Какво представлява акнето и какво може да го предизвика?

Акнето е състояние на кожата, което се получава, когато космените фоликули са запушени от мръсотия, бактерии, себум и мъртви клетки. В следствие на това се появяват пъпки с бял или черен връх. То може да се появи на места като лицето, врата, раменете, гърба и гърдите. То може да бъде предизвикано от редицаа причини, но доста разпространен мит е, че се дължи на хормоналните промени в периода на пубертета. Само, че както вече споменахме то може да се появи на всеки един етап от нашия живот.

Най-честата причина за появата на акне може да се дължи на натрупаните замърсявания в порите, което може да доведе до възпаления, или пък хормонални проблеми с щитовидната жлеза. Други причинители на този проблем биха могли да бъдат приема на някои медикаменти, силен стрес, хормонален дисбаланс, както и генетична предразположеност. Някои фактори кати неправилно почистване, алкохол, пушене, козметика, която съдържа комедогенни съставки и масла с висок комедогенен индекс.

 

Каква е връзката между храненето и развитието на акнето?

Балансът е ключът към нормалното функциониране на организма. Всичко крайно обаче може да има негативен ефект не само върху акнето. Нездравословното хранене и прекаляването с определени храни могат да повлияят на кожата. Също така интензивните тренировки и нискокалоричните диети могат да влошат състоянието на кожата.

Храни, които са богати на мазнини, съдържат голямо количество захар като чипсове, млечен шоколад, вафли, пица. Затова колкото и да обичаме някои храни трябва да се стараем да не прекаляваме с тях, но в никакъв случай и да се лишаваме.

 

Кои са най-честите грешки допускани в лечението на акне?

Много често хората, които се се сблъскват с този проблем се опитват да се информират сами от различни форуми, където се разпространява подвеждаща информация, или се доверяват на приятели. Важно е да споменем, че всяка кожа е различна и има различни нужди. Това, че един продукт е проработил за един човек не означава непременно, че ще проработи и при вас, а дори понякога е възможно и да влоши проблема. Лечението на акне и неговата продължителност са строго индивидуални, защото причината е различна при всеки човек.

Друга допускана грешка при борбата с акне е експериментирането с различна козметика и домашно приготвени маски. Неподходящите козметични продукти могат да влошат състоянието на кожата и да удължат значително продължителността на лечението. Неслучайно има професионалисти, които се занимават с лечението на различни кожни проблеми.

Когато говорим за акне, ние често го свързваме с мазна кожа и затова се хвърляме на агресивна козметика, която да „пресуши“ кожата ни, без да се замисляме, че тя може да има обратен ефект.

В старанието ни да се отървем по-бързо от проблема, ние не даваме достатъчно време на активните съставки в продуктите да подействат. При някои съставки необходимия период е по-дълъг, а при други има период на влошаване. Затова напомняме, че търпението и постоянството са ключови при лечението на акне.

 

Кои съставки имат положителен ефект върху акнето?

Преди да предприемете някакви мерки е силно препоръчително да се консултирате със специалист, който ще ви посъветва кое е най-подходящо да присъства в рутината ви, за да се справи с причинителя на проблема. Но ето няколко съставки, които помагат в борбата с акнето и борбата след тях.

Ретиноидите са производни на витамин А. Те имат свойството да отпушат запушените пори, като, позволяват последващите продукти да работят по-добре. Тяхното действие е ексфолиращо и освен това забързват процеса на обновяване на клетките. Още повече те забавят процеса на стареене. Преди обаче да ги включите в рутината си е препоръчително да се информирате с какво не може да се комбинират.

Азелаинова Киселина има антибактериални, противовъзпалителни и антиоксиданти свойства, които спомагат отпушването на порите. Тя е по-лека от другите съставки, които се борят с акнето, което я прави подходяща дори и за чувствителна кожа или за розацея. Азелаиновата киселина помага за избледняването на цветните белези вследствие на акнето. Препоръчва се започването на употреба с по-нисък процент.

Третиноинът е доста използван при лечението на акне. Неговото действие е да пречисти запушените пори. Освен това, той има положителен ефект върху тъмните петна, които се получават в следствие на акнето. Той изчиства кожата и забързва процеса на обновяване на клетки. Можете да го намерите под формата на гел, крем или лосион.

Бензоил Пероксид е една най-ефикасните съставки, които помагат при акне. Можете да го намерите под формата на измиващ продукт или гел/крем за локална употреба. Той е антисептик, който ускорява процеса на лечение като намалява производството на себум и унищожава бактериите заради антибактериалните си свойства.

Салицилова Киселина е изключително добър помощник в борбата с несъвършенствата. Нейната употреба ексфолира мъртвите клетки на повърхността на кожата като същевременно намалява зачервяването и възпалението. Тя е още позната като BHA (бета-хидрокси киселина) киселина. Mоже да я намерите в някои измиващи продукти, кремове, или ексфолиращи тонери.

Кои терапии са подходящи при кожа с акне?

Oxy facial 5 в 1 e процедура, която съчетава апаратно почистване, пилинг и кислородна терапия. След нея кожата изглежда сияйна, освежена и хидратирана, а тенът равномерен. Процедурата е изключително подходяща за заличаването на белези след акне, както и за регулиране на себума. 

Кислородна терапия е процедура, при която се влива кислород директно в кожата. По този начин кислородът прониква по-лесно в дълбоките слоеве на кожата. Резултатът е по-освежена и хидратирана кожа без следи от акне.

Пилинг (BioRepeel) e най-подходящата процедура за активно акне и рехидратация на кожата. Мощното стимулиране на биосинтетичните процеси, които спомагат за възстановяването на кожата. Освен това пилингът забавя стареенето и помага за заличаването на белези.