Методи за обезкосмяване: Кой е най-подходящ?

 

Студеното време си отива, а топлите месеци наближават. С тях идва и желанието ни да захвърлим топлите дрехи и да ги заменим с леки материи, къси панталони, къси рокли и бански костюми. Обикновено летния период е моментът, когато обръщаме най-много внимание на окосмяването и търсим най-подходящия метод за постигане на идеално гладка и блестяща кожа. От изключително значение е да намерите най-подходящия метод за обезкосмяване за вашата кожа. За да сме сигурни, че ще постигнем така желания резултат без раздразнения и с минимален дискомфорт трябва да се уверим, че сме запознати с различните методи за обезкосмяване и техните предимства и недостатъци.

В днешно време са познати много методи за обезкосмяване. Някои от тях могат да се прилагат в домашни условия, например самобръсначки, епилатор, депилиращи кремове, фотоепилатор, шугъринг а за други е необходимо да бъдат направени при специалист – кола маска, лазерна епилация. Механичните методи за обезкосмяване са най-разпространени и на пръв поглед по-евтини. Но най-големият проблем при тях е това, че те са временни и болезнени.

Бръснене

Няма жена, която да не е използвала самобръсначка за някоя от зоните, особено за по-чувствителните. Бръсненето е може би най-достъпният, бърз и лесен метод за обезкосмяване. Едно от предимствата на самобръсначките е, че тяхната цена е изключително достъпна и могат да се намерят навсякъде. Въпреки че бръсненето е безболезнено съществува рискът от порязване и сърбеж в по-деликатните зони. Ефектът е краткотраен 1-3 дни. Усещаме кожата си по-суха. Освен това стимулира растежа на космите като след това е възможно да израснат по-тъмни и по-твърди. Още на следващия ден можете да усетите наболите косъмчета, а понякога се появяват и зачервявания в чувствителните зони. Доста често се получава врастване на косми, след което се появяват и пъпчици.

Кремове за депилация

Обезкосмяването с депилиращи кремове е алтернатива на бръсненето. Този метод е също толкова безболезнен, достъпен и лесен. Ефектът се постига чрез вещества, които разтварят протеиновата основа на косъма. Те отстраняват видимите на повърхността косъмчета. Времето за обезкосмяване е по-дълго, защото е необходимо да изчакаме около 10 минути след нанасянето на крема и след това да отстраним космите с помощта на шпатулка. Цялата процедура отнема между 20-30 минути. Депилиращите кремове не са подходящи за чувствителните зони. Отново като при бръсненето ефектът е краткотраен, а процедурата трябва да се направи отново след няколко дни. Важно е да се отбележи, че ако изберете този метод е задължително да проверите дали не сте алергични към някоя от съставките в крема. Най-лесният начин да проверите това е чрез така наречения patch test като нанесете малко количество от продукта върху ръката ви, което се отмива след няколко минути. Ако не се появи зачервяване или сърбеж върху участъка можете да използвате крема съвсем спокойно.

Шугъринг

Този метод нашумя покрай платформата TikTok през последните месеци. Рецептата е много лесна за изпълнение вкъщи. Както подсказва името, при тази процедура се използва гъст захарен разтвор. Съставките са захар, сок от лимон, и вода, които се смесват и се варят до кипване, а след това получената смес се оставя да изстине за около 20 минути. След като сте сигурни, че сместа е изстинала можете да пристъпите към нанасяне. Ефектът трае между 2-3 седмици, а космите изтъняват. Най-големият плюс на този метод е, че освен депилация се прави и пилинг на кожата. За разлика от бръсненето и депилиращите кремове, шугърингът е болезнена процедура. Ако сместа не е изстинала достатъчно има опасност от изгаряне. Необходимо е да изчакате между процедурите космите да достигнат определена дължина (5 мм) като при кола маската. Шугарингът не е подходящ за начинаещи и за хора, които не разполагат с много време.

Кола маска

Кола маската е един от най-разпространените, бюджетни и предпочитани начини за обезкосмяване заради дълготрайният резултат от процедурата. Има два вида восък – студен, който е подходящ за домашна употреба и горещ, който се използва в салоните. Ефектът на гладка и мека кожа трае между 2 до 4 седмици. Подобно на шугъринга косъмчетата се издърпват с корена, което забавя растежа, и с времето започват да израстват по-тънки. Но независимо кой вид восък използвате процедурата е изключително болезнена. Препоръчително е да се прави в салон от специалист, особено за по-чувствителните зони като интим зоната. Понякога се получават враснали косми. Отново трябва да се изчака косъмчетата да достигнат определена дължина преди следващата процедура. Ако кожата Ви е по-чувствителна не е изключена и появата на пъпки или обрив. 

Епилатор

Епилаторът е още един икономичен и ефективен метод за бързо отърваване от нежеланото окосмяване в домашни условия. Резултатът остава от 2 до 3 седмици. При дългосрочна употреба косъмчетата могат да изтънеят. Няма опасност от изгаряне, порязване или алергия, но въпреки това този начин е болезнен, отнема повече време и прави кожата суха. Достигането на някои зони е по-трудно. Въпреки, че можете да хванете по-къси косми с епилатора, пинсетите не могат хванат най-късите косъм. Хубаво е да имаме предвид, че ако страдаме от акне или ако имаме кожни раздразнения или изгаряния, то този метод не е за предпочитане.

Фотоепилация

При този фотоепилацията има възможност да се направи в салон и у дома. Този метод работи с високочестотни светлинни импулси, които унищожават корена на косъма. Процедурата се повтаря между 3 и 5 седмици. За да се види резултат са необходими няколко процедури като броят е строго индивидуален. С времето растежът на космите се забавя и те изтъняват. Този метод е безболезнен, но ефектът е временен, а IPL системите са скъпи. Не е подходящо процедурите да се правят през топлите месеци, а неправилната употреба може да доведе до изгаряния.

След като разгледахме най-популярните методи за обезкосмяване е време да обърнем внимание на най-ефективния сред тях, а именно лазерната епилация. Тук е важно да отбележим, че апаратът трябва да е от висок клас, защото импулсите на по-ниските класове лазери нямат същата плътност и мощност, следователно не можете да се постигне траен резултат. Когато този метод на обезкосмяване е извършен от специалист с дългогодишен опит рисковете за здравето се елиминират. Тази процедура е известна с минимално на брой странични ефекти, също така е безболезнена и е подходяща за всеки тип кожа.  До момента няма изследвания, които да показват, че лазерът вреди на плода, но е препоръчително да прекатите процедурите по време на бременността. При този вид епилация е невъзможно да пропуснете място от участъка. На пръв поглед изглежда, че процедурата е адски скъпа, но всъщност е инвестиция. Тъй като тя е перманентна няма да се нужда да отделяте време всеки ден или през седмица или месец за други процедури за обезкосмяване. В дългосрочен план цената е в пъти по-ниска. Отървава ви от досадните подкожни косъмчета, които се получават при останалите процедури.И не на последно място разбира се съхранява кожата гладка и копринено мека за дълго време. 

Надяваме се тази статия да Ви е била полезна и да сме улеснили избора Ви на най-подходящия метод за обезкосмяване. В следващата статия ще ви разкажем повече информация за лазерната епилация. Очаквайте скоро!