Лазерната епилация: Всичко, което трябва да знаете

Грижата за външния вид е приоритет на всяка жена, която обича себе си. Нежеланото окосмяване е един от деликатните теми в грижата за кожата на тялото ни. Всяка жена е имала поне едно неприятно преживяване при някоя от различните процедури за обезкосмяване. Това ни мотивира да търсим решение, което дава дълготраен резултат.

В предишната статия Ви разказахме за различните методи за обезкосмяване и техните предимства и недостатъци. В тази статия ще обърнем повече внимание на метода, който дава най-траен резултат за гладка и блестяща кожа – лазерната епилация. Въпреки, че тя дава желания резултат много дами все още се чудят дали да се подложат на тази процедура. Обикновено основите причини за колебание са свързани с цената, безопасността и ефективността.

 

Какво представлява лазерната епилация и как работи? 

За да обясним какво представлява лазерната епилация ще е най-добре да обясним принципа на действие на процедурата. Това е най-иновативния и ефикасен метод за трайно обезкосмяване, при който лазерната светлина, която е с точно определена дължина на вълната, прониква в косъма чрез пигмента меланин и се превръща в топлинна енергия, която унищожава космените фоликули. Това забавя растежа на космите и води до унищожаването им. Резултатът зависи от няколко неща:

  • Вида на лазера
  • Дали използваните параметрите са подбрани правилно
  • Честотата на процедурите

 

Какви видове лазери има?

А сега нека да си поговорим за значението на вида на лазера. Видът на лазера е от голямо значение не само за продължителността на процедурата, но и за нейната ефективност срещу светлите и тънки косми. Съществуват три вида лазери – александритен, диоден, Nd:YAG лазер. За да изберете правилно кой лазер е най-подходящ за вашата кожа, е необходимо да вземете предвид цвета на кожата и типа на окосмяване.

Александритният лазер не може да се използва за кожа с тен, но действието му е еднакво както върху плътните и тъмни косми, така и за светли и тънки косъмчета. Диодният лазер пък от своя страна е подходящ за кожа с тен, но се ползва основно за тъмни и плътни косми. Nd:YAG лазерите могат да се използват единствено за тъмна кожа (или кожа с тен) и тъмни косми.

 

Какви са предимствата на лазерната епилация и възможно ли е наистина тя да ни отърве от нежеланото окосмяване завинаги?

Поради сложността на човешкия организъм колкото и да ни се иска не можем да обещаем 100% обезкосмяване. Но според клиничните проучвания перманентното обезкосмяване е напълно възможно при повече от 70% от хората подложили се на лазерна епилация, а резултатът е 90% премахване на косъмчетата в третираната зона.

 

Какво трябва да знаем преди да се подложим на лазерна епилация?

1.Най-важното, което трябва да имаме предвид, ако искаме да използваме този метод на обезкосмяване е, че трябва да спрем да премахваме косъмчетата от корена. Тъй като космите трябва да бъдат махнати в деня преди процедурата е препоръчително това да става със самобръсначка.

2.Минимум 10 дни преди лазерната епилация трябва да преустановите употребата на всякакъв вид ексфолиация със скрабове, пилинги и други подобни процедури.

3.Не нанасяйте никакви лосиони и кремове за тяло преди процедурата!

4.След процедурата трябва да се въздържите от спорт, пряка слънчева светлина, сауни и любимите ни горещи душове,  защото топлината от лазера остава върху кожата до 24ч, за да не създадете благоприятна среда за бактерии.

  1. Задължително е използването на слънцезащита с висок фактор (SPF 50).

 

Колко процедури са необходими и колко често се правят?

Броят на процедурите е строго индивидуален. Обикновено препоръчителният курс е между 6-8 процедури, но в някой редки и единични случаи е възможно да са повече.

Лазерната епилация се прави през различен период от време за различните зони на тялото, като това се определя от периода на растеж на космите в съответната зона. В началото е препоръчително процедурите да се правят по-често, а след време постепенно да увеличаваме времето между тях.

След завършване на препоръчителния курс са необходими само поддържащи процедури веднъж годишно.

 

Има ли значение с коя зона започваме?

Вие решавате с коя зона на тялото искате да започнете. Най-предпочитаните зони обикновено са малките, при които се вижда ефект веднага след първата процедура – подмишници и интим.

За какво трябва да внимаваме, когато избираме къде да си направим лазерна епилация?

Надяваме статията да Ви е била полезна в случай, че сте решили да се спрете на този метод за обезкосмяване. В следващата статия очаквайте да научите повече информация за видовете лазери и кой лазер е най-подходящ.